Aandachttherapie

Mindfulness, Compassie & ACT

We krijgen allemaal met pijnlijke en onaangename ervaringen te maken. Het leven kent nu eenmaal hoge toppen en diepe dalen, en emotionele pijn is daarbij niet te vermijden. Soms zijn de uitdagingen zo groot dat het je daar wat hulp bij kunt gebruiken. De situatie waarin je verkeert lijkt uitzichtloos en vraagt veel van je. Je voelt je misschien onzeker, bang, machteloos, boos, tekort gedaan of schuldig.

Aandachttherapie is een combinatie van Mindfulness, Acceptatie en Commitment Therapie en Compassie. Het kan je leren om op een nieuwe manier naar je problemen te kijken. Er is nu eenmaal, stress, verdriet, tegenslag en angst in het leven. Hierbij werkt het effectief om je relatie met onaangename te kunnen gevoelens verzachten. We doen dit door een niet-oordelende, milde relatie aan te gaan met wat er is. Dit schenkt ons meer vrijheid in moeilijke omstandigheden.

Bij aandachttherapie is het niet de bedoeling om diepgaand het verleden en de oorzaken van jouw problemen te onderzoeken. Wat we wel doen is kijken wat het nu met je doet en hoe je hier nu best mee kunt omgaan. Als therapeut zal ik je daarbij een spiegel voorhouden. Je leert stilstaan bij wat er aanwezig is, in het hier en nu. Door met aandacht en mildheid aanwezig te zijn, kan er een nieuwe vorm van begrijpen ontstaan. Hierdoor krijg je de kans om te (her)ontdekken wat nodig is om jouw leven weer ‘hanteerbaar’ te maken en de dingen te doen die jouw leven waardevol maken.

Begeleiding
De begeleiding start altijd met een eerste verkennende gesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar jouw hulpvraag en wat ik hierbij kan betekenen. Daarna besluiten we samen  of er een vervolgafspraak komt of als doorverwijzing beter is.
De frequentie van de vervolgsessies bepalen we in samenspraak en afhankelijk van jouw behoefte. Tijdens de sessies worden oefeningen en opdrachten geïntroduceerd waarmee je thuis ook aan de slag kunt.